De komende dagen gaat Sony het PlayStation Network weer langzaam aan beschikbaar maken voor alle gebruikers. Dit zal zeer gefaseerd gaan gebeuren om een enorme overbelasting te voorkomen. Voordat men weer gebruik kan maken van het PlayStation Network dient wel eerst het wachtwoord gereset te worden vanaf de console waarop deze ooit is aangemaakt of via het gekoppelde e-mailadres.

De populaire internetdienst van de PlayStation 3 is al ongeveer 1,5 week offline na een hack. Hierbij zijn de gegevens van ruim 70 miljoen gebruikers gestolen. Sony heeft inmiddels al diverse rechtszaken aan zijn broek hangen en zal zich meer dan eens moeten verantwoorden. Sony zelf beweert op basis van zijn algemene voorwaarden niet aansprakelijk te zijn. Of dat ook stand houdt in de rechtszaal, zal nog moeten blijken.

Zoals aangegeven zal Sony het PSN gefaseerd weer online gaan brengen en dit zal ook per regio verschillen. Zo zullen ook niet meteen alle functionaliteiten weer beschikbaar zijn. Sony begint met het online brengen van de meest essentiële en meest gebruikte functies. Daarnaast moeten gebruikers die gebruik willen maken van het PSN verplicht een nieuwe firmware installeren en hun wachtwoord wijzigen.

Sony liet gisteren ook weten de beveiliging flink te hebben aangescherpt, in een poging een volgende hack te voorkomen. Ook is Sony bezig met een compensatie voor zijn gebruikers. Sony wil de gebruikers toch tegemoet komen voor de tijd dat het PSN onbereikbaar was. Wat voor compensaties Sony precies allemaal gaat bieden, is nog onduidelijk. In elk geval zal er wat downloadable content beschikbaar komen en krijgt iedereen 30 dagen toegang tot PlayStation Plus. Overige compensaties zullen per regio verschillen.

Sony heeft de afgelopen week week diverse experts ingehuurd om naar de beveiliging van het PSN te kijken. Er zijn vervolgens diverse beveiligingen toegevoegd aan het netwerk. Zo zijn er extra firewalls opgezet en zijn er diepgaande testen uitgevoerd om de beveiliging te testen. De vuurdoop zal echter pas komen als hackers wederom zullen proberen het netwerk te hacken en wellicht offline te halen. Een geplande verhuizing naar een nieuw datacenter wordt ook versneld uitgevoerd, aldus Sony. De belangrijkste datacenters van het PSN bevinden zich in San Diego. Wellicht dat Sony op de nieuwe locatie gebruikmaakt van nog geavanceerdere core-routers en firewalls. Een andere reden zou de fysieke beveiliging van de servers kunnen zijn, maar meestal is dat wel goed geregeld bij datacenters.

Sony heeft inmiddels ook laten weten dat het de FBI heeft gevraagd onderzoek te doen naar de hack, in een poging de verantwoordelijke voor de hack aansprakelijk te kunnen stellen en te vervolgen.