1 min

Door de DDoS-aanval op de Rabobank website afgelopen maandag hebben Nederlandse webwinkels naar schatting zo’n acht miljoen euro aan schade geleden. De storing duurde ruim 24 uur en maakte internetbankieren onmogelijk.

Volgens de branchorganisatie Thuiswinkel.org zouden er door toedoen van deze aanval ongeveer honderdduizend transacties zijn mislukt. Elk uur dat de storing langer duurde bracht een schadepost van ruim 275.000 aan misgelopen inkomsten met zich mee. De storing hield zo’n 24 uur aan en gisterenmiddag werd er ook nog hinder ondervonden door de extra maatregelen die de bank moest nemen om de veiligheid te kunnen garanderen.

Onduidelijk is nog wie er achter de aanval zit. Momenteel wordt er onderzocht of deze aanval in verband staat met eerdere DDoS-aanvallen. De brandstichtingen in het hoofdkantoor van de Rabobank werden destijds ook in verband gebracht met DDoS-aanvallen. De terreurgroep Conspiracy Cells of Fire eiste echter de branden op.

Volgens Thuiswinkel.org heeft zowel de Rabobank als iDeal de nodige steken laten vallen bij het informeren over de storing. Volgens de brancheorganisatie hadden de winkeliers eerder op de hoogte gesteld moeten worden. De eigenaar van iDeal, Currence, beloofde al verbetering. Volgens de Rabobank zou er tijdens de storing geen gevaar voor rekeninghouders zijn ontstaan.