2min

Afgelopen dinsdag lieten we weten dat Apple om een importverbod heeft gevraagd in de Verenigde Staten van HTC-toestellen. Dit omdat HTC inbreuk zou maken op meerdere patenten van Apple. Hoewel de uitspraak omtrent dit importverbod pas begin augustus zal plaatsvinden zorgt er wel voor flink wat onrust. Zo ook op de beurzen waar de aandelen van HTC flink zijn gedaald.

Het aandeel van HTC daalde de afgelopen twee dagen flink in waarde, zo ging het aandeel dinsdag met 6,9 procent omhoog en gisteren werd er een verlies van 5,9 procent geboekt. Het aandeel van HTC staat nu op de laagste stand sinds januari. De grote vraag is of het aandeel de komende weken nog verder zal dalen, in elk geval zal een importverbod grote gevolgen hebben op de waarde van het bedrijf.

HTC is de laatste jaren goed bezig en weet elk jaar een flinke groei te realiseren, het heeft ook als doelstelling om in 2011 in Nederland tot de top drie smartphone verkopers te behoren. Apple gooit nu roet in het eten door een importverbod te eisen in de Verenigde Staten wegens patentschending, een markt waar HTC ook volop actief is en veel toestellen verkoopt.

HTC heeft middels een reactie laten weten dat het geen patenten van Apple schendt. Of dat inderdaad zo is zal binnenkort moeten blijken, in elk geval heeft HTC niet kunnen voorkomen dat hun aandelen flink aan het dalen zijn.

De patentenoorlog tussen partijen als Apple, Samsung, HTC, Microsoft, Nokia en dergelijke lijkt niet op te houden. Bedrijven blijven elkaar keer op keer aanklagen wegens patentschending. In veel gevallen komt het tot een schikking, al is dat niet in alle gevallen zo. Apple is momenteel ook in een flinke strijd verwikkeld met Samsung. Beide partijen lijken niet voornemens dit te gaan schikken, Apple heeft zelfs besloten om bepaalde onderdelen voor haar apparaten niet langer bij Samsung af te nemen.