2min

De International Trade Commission (ITC) heeft afgelopen nacht een uitspraak gedaan in het geschil tussen Apple en HTC. De commissie acht HTC schuldig aan patentinbreuk. Daarom legt het orgaan een import- en verkoopverbod op aan het Taiwanese technologiebedrijf.

De rechtszaak tussen Apple en HTC loopt al enige tijd. In juli oordeelde het ITC in een voorlopige uitspraak dat HTC zich schuldig maakt aan patentinbreuk op twee patenten. In de definitieve uitspraak maakt HTC inbreuk op één patent: patentnummer #5,946,647, een patent dat betrekking heeft op technologie die in het besturingssysteem Android wordt gebruikt. Dit patent beschijft de technologie dat een smartphone op data scant en deze vervolgens omzet in een link die gebruikers kunnen activeren, zoals bijvoorbeeld het bellen van een contactpersoon.

Het import- en verkoopverbod is niet per direct van kracht. Vanaf 19 april 2012 mag HTC zijn Android-toestellen niet langer importeren in de VS. De uitspraak van het ITC ligt nu op het bureau van de Amerikaanse president. In theorie zou hij nog een veto kunnen uitspreken over deze zaak, maar deze kans is zeer klein.

De uitspraak is zeer nadelig voor HTC, omdat meer dan de helft van de omzet van het bedrijf in de VS wordt behaald. Maar volgens het Taiwanese telecombedrijf valt het allemaal wel mee. HTC laat in een persverklaring weten niet gelukkig te zijn met de uitspraak, maar benadrukt dat het slechts om een beperkte "User Interface experience" gaat. Het technologiebedrijf zal daarom "binnenkort" al zijn toestellen van een oplossing voorzien waarin het bedrijf de patentinbreuk omzeilt.

Apple wil niet concreet op deze zaak reageren. Het bedrijf laat in een verklaring weten dat ze blij zijn met concurrentie, maar dat zij hun eigen technologie moeten creëren en deze niet van andere mag stelen. Iets wat we wel vaker horen als het bedrijf betrokken is een rechtszaak omtrent patentinbreuk.