1 min

Apple heeft dit kwartaal een recordwinst weten te behalen. Dit succes is te danken aan de toegenomen vraag naar iPhones en iPads.

Dat maakte het bedrijf gisteren bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het Amerikaanse computerconcern boekte een winst van 7,31 miljard dollar (ongeveer 5,2 miljard euro). Dat is stijging van 125 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

De omzet van Apple bedroeg 28,57 miljard dollar (20,3 miljard euro), goed voor een stijging van 82 procent ten opzichte van een jaar geleden. De winst- en omzetstijging is te danken aan de populariteit van de iPhone en iPad.

Afgelopen kwartaal verkocht Apple wereldwijd ruim 20,3 miljoen iPhones en 9,2 miljoen iPads. Dat is een stijging van respectievelijk 142 procent en 183 procent in een jaar tijd. De groei van de verkopen van desktops en MacBook-series groeide eveneens, maar aanzienlijk minder hard: respectievelijk 15 procent en 13,1 procent.

Met de iPod ging het aanzienlijk minder goed. Apple verkocht slechts 7,5 miljoen iPods, tegenover 9,4 miljoen een jaar eerder. Dat is een daling van ruim 20 procent.

CEO Steve Jobs liet weten "extreem blij" te zijn met de resultaten. Hij zei tevens dat Apple zich momenteel concentreert op het lanceren van het nieuwe besturingssysteem iOS 5 en de iCloud, die beide deze herfst gelanceerd worden. Peter Oppenheimer, de financiële baas bij Apple, voorspelt het vierde kwartaal een omzet van 25 miljard dollar te behalen (17,7 miljard euro).