Apple kan voor de derde opeenvolgende keer een recordwinst in de boeken noteren. Gisterenavond Nederlandse tijd onthulde het Amerikaanse elektronicabedrijf de kwartaalcijfers van het vierde en laatste kwartaal van 2011. De cijfers overtroffen de stoutste verwachtingen van investeerders.

De omzet steeg van 26,74 miljard dollar naar 46,33 miljard dollar, omgerekend goed voor een stijging van 73,3 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst steeg van 6 miljard dollar naar 13,06 miljard dollar, meer dan een verdubbeling dus in een jaar tijd. De nettowinstmarge steeg het afgelopen jaar van 38,5 procent naar 44,7 procent. Iets meer dan de helft (58 procent) van alle Apple-producten werd in het buitenland verkocht.

Als we de cijfers erbij pakken, zien we dat het succes van Apple voornamelijk is te danken aan de populariteit van de iPhone en iPad. Het afgelopen kwartaal gingen er ruim 37 miljoen iPhones over de toonbank. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 16,24 miljoen. De introductie van de iPhone 4S, dat het ene verkooprecord na het andere brak, is waarschijnlijk een belangrijke factor geweest dat Apple zo veel iPhone-toestellen verkocht. Ook de iPad werd het afgelopen kwartaal twee keer zo vaak verkocht als vorig jaar. Het laatste kwartaal wist Apple 15,43 miljoen iPads te slijten aan consumenten. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 7,33 miljoen.

Andere producten van Apple vonden eveneens goed aftrek bij consumenten. Zo verkocht het technologiebedrijf welgeteld 15,40 miljoen iPods, 1,48 miljoen desktops (iMac, Mac Mini en Mac Pro) en 3,72 miljoen draagbare computers (MacBook, MacBook Air en MacBook Pro).

Tim Cook, de nieuwe CEO van Apple, is zeer tevreden over de resultaten. "Het momentum is zeer sterk en we hebben een aantal nieuwe producten in de maak", aldus de topman. Welke producten hij bedoelt wilde Cook niet zeggen, maar wellicht dat hij het over de iPad 3 en iTV heeft. Peter Oppenheimer, de financiële baas bij Apple, verwacht dat het volgende kwartaal nog beter zal uitpakken. Hij schat dat het bedrijf een omzet van 32,5 miljard dollar zal behalen.

De cijfers overtroffen alle verwachtingen van analisten. Zij verwachtten dat Apple een winst van 10,16 dollar per aandeel zou behalen. In plaats daarvan boekte Apple een winst van 13,87 dollar per aandeel.