Het ziet er naar uit dat Apple in de eerste helft van 2012 het grootste internationale beursgenoteerde olie- en gasbedrijf Exxon Mobil in gaat halen en daarmee ’s werelds meeste waardevolle bedrijf wordt.

Dit stellen analisten en investeerders tegenover het internationale multimediapersbureau Reuters. Binnen de komende zes maanden, of uiterlijk voor de zomer van 2012, zal Apple uitgroeien tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Door de sterke verkoop van de iPhone en de focus op de Aziatische markt overtroffen Apples kwartaalresultaten alle verwachtingen.

Afgelopen woensdag presenteerde Apple de laatste kwartaalcijfers waarin een recordwinst en -omzet werd behaald. De marktwaarde van Apple was ruim 357,8 miljard dollar. Exxon Mobil stond op dat moment nog op 410 miljard dollar. Volgens Tim Ghriskey, medeoprichter van de belegginsadviesgroep Solaris Asset Management, is het onvermijdelijk dat Apple binnenkort de waarde van Exxon Mobil zal overstijgen.

Het enige obstakel voor de inhalende groei van Apple zou een eventuele grote waardestijging zijn van Exxon Mobil door hogere olieprijzen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De groei van Apple zal door de komst van een mogelijke nieuwe iPhone in het najaar en de groei op de Chinese markt veel hoger uitpakken dan de verwachte groei van Exxon Mobil.