2min

Na al jaren met veel succes en zonder problemen actief te zijn in Europa, besloot Spotify enkele weken geleden om ook de Amerikaanse markt op te gaan. De dienst werd met open armen ontvangen door de Amerikanen, maar ook door de patenthouders, Spotify heeft nu de eerste rechtszaak omtrent patentschending aan haar broek hangen.

Enkele weken geleden zette Spotify voet op Amerikaanse bodem en de dienst werd gelanceerd voor alle Amerikanen. Veel Amerikanen lijken al warm te lopen voor dienst, maar zij zijn duidelijk niet de enige. Na ruim 5 jaar in Europa actief geweest te zijn zonder enige problemen is het in Amerika binnen enkele weken al raak. Spotify is welkom geheten in de patentwereld van Amerika en heeft de eerste rechtszaak aan haar broek hangen wegens patentschending.

Het bedrijf dat Spotify voor de rechter sleept is PacketVideo. Het bedrijf zou een patent hebben op het streamen van muziek in digitale vorm vanaf een centrale plek. Verschillende partijen in de VS hebben ook al een licentie afgenomen op dit patent, onder meer Verizon, NTT DoCoMo en Orange.

Volgens de aanklacht zou PacketVideo al in mei van dit jaar contact hebben gezocht met Spotify omtrent dit patent, Spotify wilde echter niet in gaan op de argumenten van PacketVideo, waardoor ze nu voor de rechter worden gesleept. PacketVideo eist een gerechterlijk bevel dat Spotify inbreuk pleegt op het patent en een hele dikke schadevergoeding. Dit is waarschijnlijk echter pas het begin van dit nieuwe patentgevecht en zal ongetwijfeld worden vervolgd.

De Amerikaanse droom lijkt tegenwoordig meer op een Amerikaanse nachtmerrie. De vraag is of het patentsysteem er op de lange termijn niet voor gaat zorgen dat bedrijven weg blijven uit de VS vanwege de hoge patentkosten en rechtszaken.