Het duurt nog een kleine twee weken voordat Samsung zich kan verweren tegen het EU-verbod van haar nieuwste 10.1 inch tablet, de Galaxy Tab 10.1. Samsung is in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van een Duitse rechterin Düsseldorf die afgelopen dinsdag een verbod oplegde.

De rechter legde afgelopen dinsdag een import- en verkoopverbod op voor de gehele Europese Unie behalve voor Nederland, nadat Apple naar de rechter was gestapt. Volgens Apple is de Galaxy Tab 10.1 een ‘slaafse kopie’ van de iPad en schendt de tablet verschillende patenten van het bedrijf uit Cupertino. In Nederland dient een aparte rechtszaak waarin een rechter in Den Haag op 15 september uitspraak zal doen, de afgelopen twee dagen stonden in het teken van deze zaak.

Opvallend is dat in de Duitse rechtszaak waarbij het verbod dinsdag werd uitgesproken Samsung niet eens is gehoord of op de hoogte gesteld. Volgens de wet ben je niet verplicht het bedrijf waarvan je de producten wilt laten verbieden vooraf op de hoogte te stellen. Hier maakte Apple dan ook dankbaar gebruik van.

Voor Samsung verloopt de introductie van de nieuwe tablet in elk geval niet zonder slag of stoot. Ook in Australië zijn de twee partijen verwikkeld in een rechtszaak.

Samsung laat het hier echter niet bij zitten, inmiddels is bekend dat Samsung bij de Haagse rechtbank een bodemprocedure gaat opstarten tegen Apple, waarin Samsung waarschijnlijk zal gaan aanvoeren dat Apple inbreuk maakt op verschillende patenten van het Koreaanse bedrijf. Samsung heeft ongeveer 1800 mobiele patenten in handen, waaronder enkele voor 3G-verbindingen waar Apple mogelijk inbreuk op zou maken.