2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De onrust met de geveinsde Apple Stores in Kunming is nog niet eens achter de rug of het volgende probleem dient zich al aan. Ditmaal zijn Chinese klanten niet boos op de eigenaars van de nepwinkels, maar op Apple. De fabrikant van onder meer iPhones en iPads zou gerepareerde iPhones als nieuw verkopen aan consumenten.

Wang Hai, een advocaat die gespecialiseerd is in consumentenrecht, heeft twee rechtszaken aangespannen tegen Apple. De elektronicagigant zou gerepareerde iPhone-toestellen als nieuw verkopen aan consumenten.

Consumenten kwamen tot deze ontdekking toen ze hun toestel wilden registreren op de website van Apple. Daar zagen zij dat de aankoopdatum van hun toestel niet overeenkwam met de garantiedatum. Deze laatste bleek in sommige gevallen minder dan één jaar, terwijl dat wel de standaard is bij Apple. De kans is dus groot dat Apple gerepareerde iPhones als nieuw heeft verkocht, zonder daarover iets te zeggen tegen de klant.

Sommige klanten hebben direct rechtsomkeer gemaakt naar de winkel en om tekst en uitleg gevraagd. Sommige klanten kregen een nieuwe iPhone aangeboden, waar andere moesten genoegen nemen met een verlenging van de garantieperiode.

Vanwege deze tegenstrijdigheden heeft advocaat Wang Hai twee rechtszaken aangespannen tegen Apple. De advocaat geeft aan dat ze moeite heeft met de verkoopmethoden van Apple. Het megaconcern mag best gereviseerde iPhones verkopen, maar dan moet het bedrijf wel korting in rekening brengen. In andere landen doet Apple dat wel, maar in China niet. Pure discriminatie, aldus de advocaat. Het is nu aan de rechter om zijn oordeel uit te spreken over deze zaak.

Eerder raakte de Chinese stad Kunming in opspraak, omdat daar een aantal winkels gevestigd waren die claimde een Apple Store te zijn. In werkelijkheid waren het geen officiële Apple verkooppunten maar goed nagebouwde winkels. De Chinese commerciële en industriële autoriteiten gingen op onderzoek uit en ontdekten dat er maar liefst 22 nepwinkels van Apple in de stad gevestigd waren. Na een klacht van Apple hebben al deze winkels hun deuren moeten sluiten.