2min Devices

Nepwinkels Apple in Kunming gesloten

De Chinese autoriteiten gaan zeer snel te werk. Het onderzoek naar de drie nepwinkels van Apple is nog maar net aangekondigd en nu al hebben twee winkels te horen gekregen dat ze hun deuren moeten sluiten.

Nepwinkels Apple in Kunming gesloten Dat meldt Reuters op basis van een artikel uit een lokale krant. De commerciële en industriële autoriteiten onderzochten maar liefst 300 elektronicawinkels in Kunming. Naast de twee bekende nepwinkels hebben ze nog twee andere klonen ontdekt van de Apple Store. Twee van de vijf nepwinkels moest onmiddellijk zijn deuren sluiten. Niet vanwege copyrightovertredingen, oneigenlijk gebruik maken van het Apple-logo of piraterij, maar omdat de winkels geen bedrijfslicentie van Apple hadden om hun producten te verkopen.

De nepwinkel die de Amerikaanse blogger BirdAbroad ontdekte is vooralsnog niet gesloten. Deze ‘Apple Store’ en twee andere nepwinkels zouden volgens de Chinese autoriteiten over de juiste papieren en vergunningen beschikken. Volgens Reuters verkopen alle vijf nepwinkels wel echte Apple-producten.

China zegt nauwlettend te controleren dat handelsmerken niet oneigenlijk gebruikt en gekopieerd worden, maar in werkelijkheid doet de Chinese overheid vrij weinig om de overtreders aan te pakken. De Verenigde Staten en andere westerse landen klagen al jaren over het lakse optreden van de Chinese overheid, maar tot op heden zonder succes. Volgens de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) kostte de verkoop van Chinese namaakproducten 48 miljard dollar en 2,1 miljoen banen in 2009.

Het feit dat drie van de vijf Apple Store klonen mogen doorgaan met hun bedrijfsvoering is een teken dat China het inderdaad niet zo serieus neemt met copyrightschendingen. Wellicht omdat deze werkwijze en de handel in namaakproducten geld in het laatje brengt voor vele Chinezen, die het toch al niet al te breed hebben.

Bron:Reuters