3min

De laatste tijd is er een hevige discussie gaande over PC’s, tablets en smartphones. De een zegt dat de PC op korte termijn tot het verleden behoort, de ander beweert het tegendeel. Frank Shaw, de vice-president binnen de communicatieafdeling van Microsoft, mengt zich in de discussie door te zeggen dat tablets en smartphones geen "PC killers" zijn.

Dat schrijft Shaw op de officiële weblog van Microsoft. Mensen hebben volgens Shaw de neiging om eenvoudige verhalen te geloven. Dat geldt ook voor de IT-wereld. "Als er iets nieuws opduikt, betekent dat het einde voor het oude apparaat. Einde verhaal." Maar, zo waarschuwt Shaw, zo simpel is dat niet in de technologische wereld. "Meestal verbeteren of completeren nieuwe uitvindingen de apparaten die we al hebben uitgevonden. Ze vervangen ze niet", aldus Shaw.

Shaw reageert hiermee op recente berichtgeving, die onder meer op de website van Techzine te lezen was.

Zo zei Bryan Jones van Dell Europe onlangs in een interview met NU.nl dat de tablet niet de laptop zal vervangen. Volgens Jones is de huidige generatie tablets gericht op consumeren, niet op creëren: "Laptops en desktops met bijvoorbeeld een groot vast toetsenbord zullen altijd superieur blijven voor het creëren van content, maar de tabletsoftware kan geoptimaliseerd worden." Desondanks hebben tablets wel goede kansen op de zakelijke markt en hebben daarom "bestaansrecht" opgebouwd.

Uit een onderzoek van Tabletguide bleek onlangs dat 80 procent van de Nederlanders erg enthousiast is over het gebruik van de tablet, maar ontevreden over de prijs. Daardoor zijn zetten veel Nederlanders de laptop en PC aan de kant. Het onderzoekspanel geeft aan de tablet gemiddeld 2,7 uur per dag te gebruiken. Het gebruik van laptops of desktops is hierdoor aanzienlijk verminderd: tabletbezitters maken gemiddeld 2,3 uur per dag minder gebruik van hun andere computer. Hieruit mogen we concluderen dat de tablet de laptop en desktop vrijwel geheel heeft vervangen bij tabletbezitters.

Onderzoeksbureau Gartner wist vorige week te melden dat de verkoopcijfers van laptops en PC’s in West-Europa aan het instorten zijn. Afgelopen kwartaal werden er ‘slechts’ 12,6 miljoen PC’s verkocht in West-Europa, een daling van bijna 19 procent ten opzichte van vorig jaar. Zowel de zakelijke als particuliere gebruikers lieten het afweten afgelopen kwartaal, waardoor de verkoopcijfers tegenvielen.

Ook de positieve voorspellingen voor de tablet is voor sommige analisten en IT-goeroes reden om de PC af te schrijven. Al deze berichten zijn volgens Shaw geen reden om de PC dood te verklaren. Hij vindt dan ook dat we deze berichten "met een flinke korrel zout" moeten nemen. "Creatie en samenwerking zijn de meest basale drijfveren voor de mens en vormen de sleutelwoorden voor het succes van de PC. Het stimuleert onze cultuur, economie en de wereld", aldus Shaw.

Shaw eindigt zijn blog met de volgende filosofische woorden: "Terwijl pessimisten het leuk vinden dingen dood te verklaren en zeggen dat het post-PC tijdperk is aangebroken, denken wij bij Microsoft dat het beter is om te zeggen dat de 30 jaar oude pc nog niet eens de middelbare leeftijd heeft bereikt."