2min

Samsung presenteerde vorige week tijdens consumentenelektronica beurs in Berlijnm, de IFA, hun allernieuwste tablet, de Samsung Galaxy Tab 7.7. Uiteindelijk is de Galaxy Tab 7.7 echter niet de hele beurs tentoongesteld, Samsung verwijderde halverwege de beurs de 7.7 van de stand en werd de plek afgedekt met witte lakens.

De grote vraag is natuurlijk waarom Samsung een nieuw product aankondigt en vervolgens maar zeer kort tentoonstelde. Samsung liet in een eerste reactie weten dat het Koreaanse bedrijf meer aandacht wilde leggen op de Galaxy Note, een ander nieuw product van Samsung. De Galaxy Note is een combinatie van een tablet en een smartphone ineen. Het toestel is namelijk 5,3 inch, wat te groot is voor een smartphone en wellicht ook te klein voor een tablet. Ook gaf Samsung aan dat de Galaxy Tab 7.7 niet zal worden verkocht in Duitsland.

In theorie had dit best waar kunnen zijn maar gezien de rechtszaken tussen Apple en Samsung en het voorlopige verkoopverbod voor de Galaxy Tab 10.1 in Duitsland, lag het niet voor de hand.

Inmiddels heeft Samsung aan Bloomberg laten weten dat de vork iets anders in de steel zit. Apple heeft wederom een verzoek ingediend bij de rechter, ditmaal om de Galaxy Tab 7.7 van de beursvloer te laten verwijderen omdat de 7.7 simpelweg het kleine broertje van de 10.1 is waarvoor al een voorlopig verkoopverbod van kracht is. De rechter ging mee in Apple’s verzoek en besloot op vrijdag 2 september dat het verbod ook tijdelijk geldt voor de 7.7, waarop Samsung de Galaxy Tab 7.7 van de stand moest verwijderen.

De rechtszaak tussen Apple en Samsung is hiermee dus ook meteen iets groter geworden. Beide partijen hebben hun standpunten echter al verdedigd en de uitspraak staat gepland voor aanstaande vrijdag 9 september. Bij de uitspraak zal worden bepaald of Samsung inderdaad patenten schendt van Apple en of Samsung met haar Galaxy Tab’s de iPad van Apple ‘slaafs’ heeft gekopieerd. Indien dat niet zo is zal het verkoopverbod voor de Samsung-producten worden opgeheven, is Samsung wel schuldig aan een van de punten dan blijft deze van kracht.

De Nederlandse rechter oordeelde vorige maand dat Samsung de iPad niet ‘slaafs’ heeft gekopieerd en ook geen inbreuk maakt op patenten van Apple. Enkele van smartphones van Samsung maken wel inbreuk op één patent van Apple, dit patent gaat over het bladeren/scrollen door een fotogalerij. Samsung heeft inmiddels laten weten de software aan te passen van deze fotogalerij zodat de producten gewoon in de verkoop kunnen blijven.