2min

Een tegenvaller voor Apple. Het Amerikaanse elektronicabedrijf spande in Duitsland een rechtszaak aan tegen Samsung om een verkoopverbod voor de Galaxy Tab 10.1N te eisen. De rechter oordeelde dat deze tablet geen patentinbreuk pleegt. Hetzelfde geldt voor de Galaxy Nexus.

Afgelopen dinsdag oordeelde de Duitse rechtbank dat het eerder opgelegde verkoopverbod voor de Galaxy Tab 10.1 van vorig jaar september terecht was. De rechter baseerde zich daarbij, opmerkelijk genoeg, niet op het modelrecht van Apple, maar was van mening dat er sprake was van ‘oneerlijker concurrentie’. Naast de Galaxy Tab 10.1 mocht het Zuid-Koreaanse bedrijf ook de Tab 8.9 niet langer verkopen in Duitsland.

Om het eerste verkoopverbod te omzeilen stak Samsung zijn tablet in een nieuw jasje en gaf het een andere naam: de Galaxy Tab 10.1N. Ook tegen dit model diende Apple een aanklacht in bij de Duitse rechter.

In een voorlopige uitspraak zegt de rechter dat er geen aanleiding is om het verkoopverbod ook voor deze tablet uit te spreken. Volgens de rechter zal Samsung erin slagen een patent dat betrekking heeft op scrollen van een pagina op tablet of smartphone te herroepen bij het Europese patentbureau. Apple claimde dat het vorig jaar een octrooi heeft ingediend om deze technologie te beschermen, maar volgens de rechter was er destijds al een technologie in omloop voordat Apple het patent had aangevraagd. Deze uitspraak heeft eveneens betrekking op de Galaxy Nexus.

Donderdag 9 februari zal de rechtbank haar definitieve uitspraak doen. Het is dus theoretisch nog mogelijk dat de rechter een andere uitspraak zal doen, maar wel zeer onwaarschijnlijk.