Afgelopen weekend is het netwerk van het Japanse Mitsubishi Heavy Industries gehackt. Dit bedrijf bouwt onder ander raketten en onderdelen voor kerncentrales. Mogelijk is er vertrouwelijke informatie buitgemaakt.

Dit heeft het bedrijf vanmorgen laten weten. Het zou nog niet duidelijk zijn of er daadwerkelijk vertrouwelijke informatie is buitgemaakt en als dit gebeurd is, om hoeveel en wat voor informatie het dan zou gaan. Een woordvoerder liet enkel weten dat er mogelijk informatie is buitgemaakt maar dat het bedrijf later vandaag met een officiële verklaring zal komen waarin meer duidelijkheid zal worden gegeven over de huidige situatie.

Mitubishi is een van Japans grootste contracthouders voor de marine en het produceren van onderdelen voor kerncentrales en raketten. Het bedrijf heeft 215 deals die goed zijn voor 3,4 miljard dollar aan omzet. Onder deze deals bevinden zich onder andere de opdrachten om zogenaamde surface-to-air Patriot raketten te produceren en zou het bedrijf ook verantwoordelijk zijn voor het afleveren van AIM-7 Sparrow air-to-air raketten. De hack op Mitsubishi Heavy Industries zou de eerste aanval zijn op een bedrijf uit de verdedigings-industrie in de Japanse geschiedenis.

Volgens Cyber-oorlog analist Andrew Davies is een hack op het Japanse bedrijf zeer aantrekkelijk voor andere landen doordat Japan zeer interessante en goed geïntegreerde oplossingen heeft voor mechanische-, elektronische- en besturingsoplossingen in bijvoorbeeld onderzeeërs. Wanneer dergelijke informatie buit wordt gemaakt kan je als land je tegenstander in oorlog behoorlijk slim af zijn.