Wie de naam iTunes Store hoort, zal waarschijnlijk onmiddellijk aan muziek denken. Maar dat is niet langer het geval, sinds gisteren zijn ook films te koop en te huur in de iTunes Store van Nederland en België.

Naast muziek, podcasts en e-books kunnen consumenten voortaan tegen betaling ook films downloaden. Weliswaar is er nog geen aparte sectie waarin de films worden aangeboden, maar wie op een specifieke titel zoekt zal deze wel in de zoekresultaten tegenkomen.

Tot nu toe zijn er zo’n 270 films te koop en te huur, waarvan een enkeling in hoge kwaliteit (720p). Dit aantal zal mettertijd verder toenemen. De titels zullen worden onderverdeeld in diverse categorieën, van actie en avontuur tot comedy, van drama tot thriller. De meeste films zijn te koop voor 9,99 euro, huren kost de gebruiker slechts 2,99 euro.

De films zijn afkomstig van de grootste studio’s van Hollywood, zoals 20th Century Fox, Universal Studio’s en Buena Vista. De filmliefhebber moet wel over een brede Engelse woordenschat beschikken, want Nederlandse ondertitels zijn vooralsnog niet inbegrepen. Ook blijft het momenteel alleen bij films, TV-series zijn (nog) niet beschikbaar.

iTunes is oorspronkelijk de mediaspeler van Apple die tien jaar geleden werd geïntroduceerd. Hiermee kunnen gebruikers geluids- en videobestanden afspelen, maar in de loop der jaren heeft iTunes flink wat extra functies gekregen. Zo kan je zeer eenvoudig muziek en nu dus ook films aanschaffen. Daarnaast doet iTunes ook dienst als beheerapplicatie voor je iPod, iPad of iPhone.