min

Tags in dit artikel

Het wordt in de toekomst mogelijk om via Apple’s muziekprogramma films te huren. De gebruiker krijgt dan niet een DVD thuisgestuurd of iets dergelijks, maar kan de film dan gewoon downloaden en tijdelijk gebruiken.

Het was al eerder mogelijk om online films te huren. Bij deze diensten kreeg de gebruiker echter een DVD thuis gestuurd, of moest er in ieder geval gebruik gemaakt worden van DVD’s. Dit is bij de nieuwe dienst van iTunes verleden tijd.

Voor deze nieuwe dienst heeft Apple een overeenkomst gesloten met 20th Centurey Fox, deze brengt veel films uit in Amerika. Dit is opmerkelijk aangezien Steve Jobs, baas van Apple, een groot deel van de aandelen bezit van de concurrent Walt Disney. Waarom er niet voor een overeenkomst met Disney gekozen is, is niet duidelijk.

Het hele idee staat pas in zijn kinderschoenen, er zijn daarom ook maar weinig details bekend. Zo is het onduidelijk hoe duur het huren van een film wordt. Ook is de lengte van de huurperiode nog niet bekend.

Wel waarschijnlijk is het gebruik van de DRM-technologie door Fox en Apple. Dit moet het kopiëren van gehuurde films tegengaan. Deze technologie is niet nieuw voor Apple. Het is namelijk al lange tijd mogelijk om films te kopen via iTunes. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van deze DRM-technologie.

Naar verwachting zal Apple veertien januari, op de Mac-conferentie meer bekend maken over deze nieuwe dienst. Of Nederland ook ooit de optie krijgt om via iTunes films te huren is nog maar de vraag.