2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple maakte vandaag bekend dat het zijn filmdistributie-service voor het kopen en huren van films uitbreidt naar Australië en Nieuw-Zeeland. Hierdoor kunnen consumenten via de iTunes Store in beide landen meer dan zevenhonderd films kopen en huren.

Onder de films bevinden zich titels van grote studio’s als 20th Century Fox, The Walt Disney Studios, Paramount Pictures, Warner Bros. Entertainment, Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. (MGM), Sony Pictures Television International en Lionsgate. Nieuwe films zijn op dezelfde dag als de DVD-release plaatsvindt ook verkrijgbaar in de iTunes Store.

Filmfans in Australië en Nieuw-Zeeland kunnen kiezen uit een geweldige selectie van meer dan zevenhonderd films om te kopen of te huren in de iTunes Store," zei Eddy Cue, Apple’s vice president of Internet Services. "iTunes voorziet een in een buitengewoon eenvoudige en fijne manier om films te ontdekken en ervan te genieten, en is snel uitgegroeid tot ’s werelds populairste online filmwinkel waarin klanten elke dag 50 duizend films huren en kopen."

Nadat een film is gehuurd wordt deze gedownload naar iTunes of naar een Apple TV. Men heeft dan dertig dagen de tijd om deze te bekijken alvorens de machtiging verloopt. In tegenstelling tot andere landen hebben klanten na aanvang van een film vervolgens 48 uur de tijd om een film te bekijken. In andere landen dient een film binnen 24 uur al bekeken te zijn.

Dit alles heeft natuurlijk ook een prijs. Allereerst kost de aankoop van een catalogus-titel 9,99 Australische dollars, een recente release kost 17,99 en een volledig nieuwe release is het duurst en kost 24,99. Het huren van een film kost 3,99 Australische dollars, het huren van een nieuwe release 5,99 en het huren van een HD-release, waarvan er zo’n honderd zijn, kost vervolgens 6,99 per film.

De prijzen in Nieuw-Zeeland zijn ongeveer gelijk. Behalve dat de huur begint bij 4,99 voor een catalogus-titel, 6,99 voor een nieuwe titel en een HD-film evenals in de Australische iTunes Store ook één dollar extra kost.

Opvallend is dat de introductie van films in Australië en Nieuw-Zeeland slechts 1,5 maand na de introductie van tv-series in dezelfde iTunes Store komt. Dit duidt erop dat een internationale store eerst tv-series moet krijgen voordat de filmdistributie-service wordt uitgerold.

Geen van beide is tot nu toe beschikbaar in Nederland of andere Europese landen dan het Verenigd Koninkrijk. Vermoedelijk omdat er veel afspraken met de verschillende filmstudio’s gemaakt moeten worden en ook die uiteraard het onderste uit de kan willen halen.