Met enige vertraging lanceerde Apple gisteren haar nieuwste dienst iTunes Match. Hiermee hebben gebruikers dankzij de iCloud altijd en overal toegang tot hun muziekbibliotheek. Voorlopig is deze dienst alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

iTunes Match is onderdeel van de update van iTunes versie 10.5.1. Voor nog geen 25 dollar per jaar kunnen Amerikaanse gebruikers maar liefst 25.000 nummers uploaden naar de iCloud, wat overigens geen invloed heeft op de opslagcapaciteit van hun cloud. Zij kunnen hun persoonlijke muziekbibliotheek altijd en overal raadplegen en beluisteren.

De werking van iTunes Match is zeer eenvoudig. iTunes kijkt welke nummers in je muziekcollectie beschikbaar zijn. Als er sprake is van een match, wordt dit nummer automatisch aan je iCloud toegevoegd (nu begrijp je ook hoe Apple aan de naam iTunes Match komt). Aangezien de webwinkel meer dan 20 miljoen nummers kent, is de kans zeer klein dat je nummer niet met de iCloud gesynchroniseerd kan worden. Mocht een nummer desondanks niet in de iTunes Store voorkomen, dan wordt dit nummer naar je cloud geüpload.

Als alle muzieknummers van een gebruiker in de iCloud verwerkt zijn, kunnen zij deze altijd en overal op al hun Apple-producten of pc beluisteren. Mocht je over een nummer van slechte geluidskwaliteit beschikken, dan kun je hetzelfde nummer in 256 Kbps AAC-kwaliteit beluisteren. Als je een nummer afspeelt, wordt deze in de buffer van je iCloud opgeslagen. Het grote voordeel hiervan is dat je je muziek slechts eenmaal hoeft te laden.

Ondanks dat iTunes Match voor iedereen is te downloaden in de VS, zegt Apple dat het nog een beta-versie van het programma is. Oorspronkelijk was de lancering voor eind oktober gepland, maar door onvoorziene omstandigheden is de lancering uitgesteld naar half november. Wanneer de match dienst naar Europa en in het bijzonder naar Nederland komt is onbekend. Dit zal waarschijnlijk op z’n vroegst pas in het nieuwe jaar gebeuren.