2min

iTunes Match, de nieuwe muziekdienst van Apple, is na enige vertraging nu ook in Nederland beschikbaar voor iCloud-gebruikers. Voor een bedrag van 24,99 euro per jaar kunnen gebruikers hun hele muziekcollectie laten scannen door Apple en worden de nummers automatisch toegevoegd aan hun iCloud, waarmee ze de muziek op diverse Apple-apparaten kunnen beluisteren.

Apple lanceerde vorig jaar november al de muziekdienst iTunes Match in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk was de lancering voor eind oktober gepland, maar door onvoorziene omstandigheden was de lancering uitgesteld naar half november. Nadat de dienst was uitgerold in de VS, stelde Apple deze ook in diverse Europese landen beschikbaar zoals België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Nederland hoorde niet bij de koplopers van Europa, omdat belangenorganisatie Buma/Stemra en Apple destijds nog onderhandelingen aan het voeren waren over de financiële vergoeding voor muzikanten en schrijvers.

Vorige week bereikten Buma/Stemra en Apple overeenstemming over de vergoedingen. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat de dienst ook voor Nederlandse consumenten beschikbaar zou worden gesteld. Sinds gisterenavond is het mogelijk om via de iTunes Store een abonnement op iTunes Match te kopen.

iTunes Match kijkt welke nummers een gebruiker in zijn muziekcollectie heeft. Als een muzieknummer uit zijn collectie overeenkomt met de database van Apple, wordt dit nummer automatisch aan de iCloud van deze gebruiker toegevoegd. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt dit nummer naar zijn cloud geüpload. Gebruikers kunnen maximaal 25.000 nummers uploaden naar hun iCloud en deze beluisteren op 10 verschillende Apple-apparaten. De dienst zal 24,99 euro per jaar gaan kosten.

Het is echter alleen toegestaan om legaal verkregen nummers toe te voegen via iTunes Match. Dit staat ook duidelijk vermeld in de algemene voorwaarden. Daarin staat dat gebruikers "alleen rechtmatig verkregen content" mogen gebruiken. "Elk gebruik voor onwettige content vormt een inbreuk op de rechten van anderen waardoor u zich blootstelt aan burgerrechtelijke en strafrechtelijke sancties, inclusief schadevergoeding, voor schending van auteursrechten", aldus de algemene voorwaarden. Het is aannemelijk dat Buma/Stemra heeft aangedrongen op deze clausule.