Onderzoeksbureau Gartner heeft de laatste cijfers over de verkoop van mobiele telefoons bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat Nokia en Samsung de meeste telefoons verkochten het afgelopen kwartaal. Android en Symbian zijn de populairste besturingssystemen onder gebruikers.

Wereldwijd verkochten alle fabrikanten gezamenlijk 440,5 miljoen mobiele telefoons, wat neerkomt op een stijging van 5,6 procent. Dat is met name te danken aan het succes van feature-phones in opkomende economieën zoals Brazilië en India. In West-Europa bleven de verkopen enigszins achter.

Het afgelopen kwartaal kochten consumenten 115 miljoen smartphones. Dat is een stijging van 42 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar staat wel tegenover dat de smartphone-producenten 7 procent minder smartphones verkochten in vergelijking met het tweede kwartaal. Dat er zoveel smartphones zijn verkocht is te danken aan de toegenomen vraag in China en Rusland.

Als we naar de afzonderlijke telefoonfabrikanten kijken, springt Nokia met kop en schouders boven de rest uit. Dit bedrijf verkocht afgelopen kwartaal ruim 105 miljoen mobiele telefoons (smartphones en feature-phones opgeteld). Hiermee behaalt het Finse telecombedrijf een marktaandeel van 23,9 procent wereldwijd.

Samsung komt niet verder dan een tweede plaats met 78 miljoen mobiele telefoons en een marktaandeel van 17,8 procent. Wel wist het bedrijf de verkoopcijfers te verdrievoudigen ten opzichte van vorig jaar. Dit succes is vooral te danken aan de goede verkoopcijfers van de Galaxy-smartphones. Apple vinden we pas op de vierde plaats terug met 17 miljoen verkochte exemplaren en een marktaandeel van 3,9 procent op de markt voor mobiele telefoons. Analisten verwachten dat Apple het volgende kwartaal een grotere concurrent zal zijn voor de andere fabrikanten vanwege de lancering van de iPhone 4S.

Als we naar de besturingssystemen kijken blijkt Android het meest geliefd te zijn onder gebruikers. Wereldwijd zijn er bijna 60,5 miljoen Android-smartphones in omloop, wat neerkomt op een marktaandeel van 52,5 procent. Door de toegenomen vraag van feature-phones in opkomende economieën staat Symbian op de tweede plaats. iOS en BlackBerry OS staan respectievelijk op de derde en vierde plaats. Windows Phone 7 moet zijn plek nog zien te veroveren: dit besturingssysteem is de hekkensluiter van de lijst met een marktaandeel van slechts 1,5 procent. Misschien dat de recente lancering van Windows Phone 7 Mango daar binnenkort verandering in gaat brengen.