1 min

Volgens onderzoek van Stategy Analystics werden er over heel 2012 wereldwijd 1,6 miljard mobiele telefoons verscheept. Samsung, Apple en Nokia waren verantwoordelijk voor het grootste aandeel in de cijfers.

Van de 1,6 miljard mobiele telefoons betrof het in 700 miljoen van de gevallen een smartphone. Nokia kwam met 35 miljoen telefoons op de derde plek binnen, Apple was met 135 miljoen smartphones de tweede en Samsung was verantwoordelijk voor het grootste aandeel, met 213 miljoen mobiele telefoons.

Het verhaal van Nokia kennen we inmiddels allemaal, deze fabrikant zit al lange tijd in een recessie en zag de verkopen al langer teruglopen. Apple is een verhaal apart, volgens ABI Research zou het bedrijf uit Cupertino haar plafond bereikt hebben. Hiermee wordt bedoeld dat de markt verzadigd is met de high-end telefoons die zij aanbieden. Apple zou inmiddels wel overwegen goedkopere telefoons te produceren, volgens geruchten.

Samsung is eigenlijk de enige aanbieder die significant gestegen is. Het verscheepte in het vierde kwartaal maar liefst 34 procent van alle smartphones. Het Koreaanse bedrijf levert naast de vlaggenschepen Galaxy Note II en Galaxy S III ook low-end en midrange telefoons, in tegenstelling tot Apple.