Nortel Networks heeft een decennium lang geleden onder een beveiligingslek waardoor Chinese bezoekers toegang kregen tot de accounts van uitvoerend personeel, technische gegevens, e-mail van werknemers en andere gevoelige informatie.

Een voormalig medewerker van Nortel heeft een boekje opengedaan over het bedrijf waarvoor hij bijna twintig jaar werkzaam was. Nortel deed volgens deze persoon helemaal niets om de hackers buiten de deur te houden, behalve dat het zeven verdachte wachtwoorden van CEO’s en andere hoogstaande personen veranderde. Nortel zou geen enkele moeite hebben gedaan om te achterhalen of ook productinformatie verkregen was.

De eerste hackers zouden al in 2000 gebruik gemaakt hebben van het beveiligingslek, waarmee ze bij alle mogelijke informatie terecht konden komen. De inbreuk werd pas in 2005 ontdekt terwijl er zelfs nog in 2009 rootkits werden gevonden op de systemen van Nortel. De rootkit zorgde er voor dat data vanaf de systemen versleuteld werd verzonden naar servers in de buurt van Beijing.

Nortel zou een half jaar lang onderzoek hebben gedaan naar het beveiligingslek. In 2009 werd het bedrijf bankroet verklaard en daarop werd een deel van het bedrijf verkocht. Informatie over het beveiligingslek werd echter niet in kaart gebracht bij potentiële kopers.