De Amerikaanse patent en trademark organisatie heeft 19 nieuwe patenten aan Apple toegekend. Een van de patenten in kwestie is het ontwerp van de Macbook Air, een ultra dunne laptop. Iets waar sinds de introductie van het ultrabook concept door Intel steeds meer fabrikanten op over stappen. De grote vraag is dan ook of Apple deze patenten zal gaan inzetten in rechtszaken tegen deze nieuwe ultrabook fabrikanten.

Onder de 19 patenten bevinden zich ook nog andere uitvindingen van Apple of zaken die Apple in haar producten gebruikt. Zo heeft Apple in al haar Macbooks een bescherming ingebouwd voor de harde schijf, mocht de hele laptop op de grond vallen, dan vangt dit systeem de harde schijf nog enigszins op. Enkele andere patenten die Apple heeft binnengehaald zijn op de koptelefoon (oortjes) die worden meegeleverd bij de iPhone en iPod en op de Airplane modus in de iOS software voor de iPhone.

Er worden regelmatig patenten aangevraagd die discutabel te noemen zijn. Er is ook regelmatig kritiek op het patentbureau of ze wel voldoende expertise hebben om dit soort patenten toe te kennen. Ook het patent waarin het design van de Macbook Air is vastgelegd kan nog weleens voor grote problemen gaan zorgen. Hoewel Apple mogelijk een van de eerste fabrikanten was die met een dermate dunne laptop op de markt kwam, is het natuurlijk al jaren een trend dat laptops steeds compacter en dunner worden, dit is niet specifiek op het conto van Apple toe te schrijven.

Nu Intel met het ultrabook concept op de markt is gekomen en veel fabrikanten dit hebben omarmt en allemaal met hun eigen ultrabooks op de markt komen is er een stuk meer concurrentie voor de Macbook Air. De grote is nu wat gaat Apple doen?

Het bedrijf heeft inmiddels al tientallen rechtszaken aangespannen tegen verschillende smartphone- en tabletfabrikanten die Android-producten maken. Volgens Apple plegen deze allemaal inbreuk op design en patenten van Apple’s iPhone en iPad. Mogelijk kiest Apple dezelfde strategie met dit patent en gaat het alle ultrabook fabrikanten aanklagen dat ze inbreuk maken op het design patent wat nu is toegewezen aan Apple voor de Macbook Air. Het enige wat we kunnen doen is afwachten wat Apple gaat doen, het bedrijf doet eigenlijk nooit echt uitspraken over dit soort zaken.