2min

Apple heeft een patent toegewezen gekregen waarover ongetwijfeld weer wat onvrede zal ontstaan in de markt. Het gaat om een patent op een 2-in-1 apparaat waarbij het scherm kan worden losgekoppeld van het toetsenbord. Apple krijgt hiermee een patent in handen voor een apparaat wat het zelf nog niet heeft ontwikkeld, maar heel veel concurrenten van het bedrijf wel.

Dat Apple een patent krijgt op een apparaat wat de concurrentie inmiddels wel heeft maar het bedrijf uit Cupertino zelf niet is niet iets wat juridisch hout snijdt. Het gaat uiteindelijk om de datum waarop het patent is aangevraagd, op dat moment moet Apple de eerste zijn met een dergelijk idee en mag het nog niet bestaan. Als we kijken bij het Amerikaanse patentbureau zien we dat Apple het patent heeft aangevraagd op 30 september 2011, alweer even geleden dus.

Wat schetst echter onze verbazing, op 16 juni 2011 hebben we op Techzine een review gepubliceerd van de Asus Transformer Book, ruim voordat Apple het patent heeft aangevraagd op exact die constructie. Apple had dit patent dus nooit toegewezen mogen krijgen, maar dat is wel het geval, opnieuw faalt het Amerikaanse patentbureau bij het toekennen van het patent.

Het is overigens nog maar de vraag of Apple het in zijn hoofd gaat halen om dit patent in te zetten in een juridische strijd om andere fabrikanten te dwingen een licentie af te nemen op dit patent.

Misschien is de belangrijkste vraag wel of Apple ook een dergelijk product gaat ontwikkelen, want hoewel de iPad Pro dicht in de buurt komt van dit patent beschikt dat toetsenbord niet over extra rekenkracht of extra poorten. In de patentbeschrijving staat namelijk dat in de "base" oftewel het toetsenbordgedeelte een geheel eigen systeem is, los van het de tablet. In Apple’s praktijk kan dat maar één ding betekenen, een systeem met Mac OS en een tablet met iOS die in elkaar geklikt samen kunnen werken. Het zou daarbij handiger zijn als iOS en Mac OS worden samengevoegd tot één besturingssysteem maar Apple heeft al meerdere malen laten weten dat dat niet gaat gebeuren.