Apple heeft twee dagen geleden het patent voor het wig-ontwerp van de MacBook Air toegekend gekregen. Het patent is toegekend door het United States Patent and Trademark Office. In de patentomschrijving wordt een zeer veelvoorkomend ontwerp beschreven, de toewijzing lijkt dan ook een groot gewin voor het rechtszaak-gulzige Apple.

De patentaanvraag van Apple beschreef ‘een sierontwerp voor een elektronisch apparaat, zoals weergegeven en beschreven’. De aanvraag werd ingediend in oktober 2010 en het toegekende patent is op het internet te bekijken. In essentie houdt het patent in dat het generale wig-ontwerp van de MacBook Air, in combinatie met het metallic-achtige oppervlak gepatenteerd is.

Er is geen informatie over de dimensies van het ontwerp in het patent opgenomen, alsook de manier waarop het product wordt gefabriceerd en op welke manier het zich onderscheidt van gelijkende ontwerpen. De ontwerpen in het patent tonen overigens duidelijk een MacBook Air. Het patent is breed genoeg om eigenlijk op alle laptops met een wig-ontwerp gelijkend aan dat van de MacBook Air te slaan.

De toewijzing van het patent geldt voor een periode van veertien jaar lang, wat betekent dat andere laptop-fabrikanten gedurende die tijdsspanne geen gelijkende ontwerpen mogen introduceren, tot 5 juni 2026. Er zijn momenteel echter een ontelbaar aantal laptops op de markt te vinden met een dergelijk ontwerp. Voor Apple zou het nieuwe patent dan ook voer voor nieuwe rechtszaken kunnen zijn, mocht het hier trek in hebben.