Mosaid, een bedrijf dat licenties heeft op oude patenten van Nokia heeft Apple aangeklaagd. Het klaagt Apple aan wegens inbreuk op acht essentiële patenten op draadloze technologie. Apple zou deze technieken in meerdere versies van de iPhone en iPad toepassen zonder dat het hiervoor een vergoeding betaald. Microsoft deelt mee in de inkomsten uit deze patenten en is indirect betrokken bij deze zaak.

Het Canadese technologiebedrijf Mosaid heeft afgelopen september het bedrijf Core Wireless overgenomen, daarmee werd het 2000 patenten rijker. De patenten van Core Wireless zijn ooit door Nokia vastgelegd maar later verkocht. Core Wireless eist nu boetes en gedwongen royalty betalingen voor elk verkocht Apple-product dat inbreuk maakt op deze patenten, alsook toekomstige Apple-producten die van dezelfde techniek gebruik maken. Hier vallen op dit moment de iPhone 3GS, 4 en 4S en zowel de iPad als iPad 2 onder.

Ook Microsoft is bij de zaak betrokken, Microsoft heeft een licentie op deze 2000 patenten en deelt mee in de inkomsten die Mosaid weet te halen uit deze patenten. Hierbij gaat het dus om inkomsten die worden gegenereerd door andere bedrijven te laten betalen voor het gebruik van deze patenten. Mosaid probeert nu via de rechter af te dwingen dat Apple wordt verplicht een licentie te nemen op deze patenten.

Een Nokia woordvoerder geeft aan dat het bedrijf de patenten heeft afgestoten en wil verder niet reageren op de aanklacht van Mosaid.