2min

Het Canadese bedrijf Mosaid heeft 2000 patenten overgenomen van Nokia op het gebied van draadloze communicatie en technologie. Mosaid is een zogenaamde patenttrol, wat inhoudt dat het bedrijf geld verdient aan het verstrekken van licenties op hun patenten. Bedrijven die gebruik maken van technieken waar zij de patenten voor in handen hebben worden dan ook aangeklaagd en wordt er een schadevergoeding geëist.

Het bedrijf is gespecialiseerd in technologiepatenten wat op dit moment een zeer lucratieve handel kan zijn. De Canadezen hebben overigens geen euro hoeven te betalen aan Nokia voor deze 2000 patenten. Het bedrijf heeft een lucratieve overeenkomst met Nokia gesloten waarin staat dat alle inkomsten die worden gegeneerd met deze patenten, of het nu gaat om licenseren of een schadevergoeding, deze zullen worden verdeeld tussen het Canadese bedrijf, Nokia en Microsoft. Alle bedrijven strijken een derde van de inkomsten op.

De licentiemarkt voor patenten en dus intellectueel eigendom is ontzettend groot in de technische sector en biedt daarom ook zeer veel lucratieve mogelijkheden. Aldus Horacio Gutierrez een bestuurder bij Microsoft. Voor Nokia is het ook een slimme en makkelijke manier om haar innovaties en ontwikkelingen te vermarkten. Het bedrijf staat er momenteel niet enorm goed voor en alle inkomsten zijn dan ook welkom.

Het vermarkten van patenten via licenties en schadevergoedingen is er echter wel één die in de meeste gevallen leidt tot rechtszaken. Bedrijven staan nou eenmaal niet te springen om te betalen voor patenten. Daarom kunnen we dit bedrijf dan ook een patenttrol noemen.