Mogelijk kunnen we deze zomer al gebruik gaan maken van het zogenaamde retour-pinnen. Dit stelt Henk Kok, directeur van Detailhandel Nederland. Met retour-pinnen wordt er geen geld afgeschreven maar bijgeschreven.

Een dergelijke functionaliteit is vooral makkelijk als je iets hebt gekocht en dit graag wil retourneren. De winkel hoeft je dan geen contact geld meer te geven maar kan gewoon een retour-pinnen. Ook zou het systeem erg makkelijk zijn bij bijvoorbeeld het inleveren van lege flessen. Hierbij zou de bon met statiegeld worden verzilverd naar de rekening van de klant. Volgens Henk Kok zou het systeem nog voor de zomer kunnen werken. Bankorganisatie Currence laat weten momenteel enkel de mogelijkheden te onderzoeken.

De implementatie van een dergelijk systeem is behoorlijk complex en dus niet zomaar gebeurd. De mogelijkheid tot retour-pinnen wordt mogelijk gemaakt door de komst van de EMV-chip. Deze EMV-chip (Europay Mastercard Visa) zou naast het retour-pinnen ook offline-pinnen en pre-paid pinnen mogelijk kunnen gaan maken. Met de komst van deze chip komt er dus mogelijk een einde aan de mogelijkheden van de bankpas zoals we die momenteel kennen.