min

Tags in dit artikel

, ,

Dit jaar zullen er een aantal proeftrajecten gestart worden met de EVM-chip, zodat consumenten en winkeliers alvast kunnen wennen aan het nieuwe betalingssysteem.

De EVM-chip wordt de nieuwe standaard. De chip zou minder fraudegevoelig zijn als de magneetstrip. Mensen hoeven de kaart niet meer door een sleuf te halen, maar deze wordt in een apparaat gestoken. De pincode blijft bestaan, en wordt meeverhuisd naar de nieuwe chip.

Vanaf volgend jaar moet de hele betaalmarkt aangepast zijn aan de nieuwe Europese standaard. Bovendien zullen consumenten vanaf 2012 niet meer kunnen betalen met PIN.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees De Jager schreef afgelopen dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de proefprojecten met de EVM-chip dit jaar gestart zullen worden. "Daarna zou EMV zich via een olievlekwerking verder over Nederland moeten verspreiden."

Vorige maand ging het eerste EVM-proefproject van start op het Gelderlandplein in Amsterdam. Deze locatie werd uitgekozen omdat er in het winkelcentrum zowel kleine ondernemers als grootwinkelbedrijven gehuisvest zijn.