2min

Diverse smartphoneproducenten zijn in een verhitte strijd verwikkeld. Zij willen een nieuwe standaard rond simkaarten introduceren in Europa, maar kunnen het niet eens worden over de invulling daarvan: nano-sim versus micro-sim. De European Telecommunications Standards Institute (ETSI) heeft nog een moeilijke knoop door te hakken.

Apple, Motorola, RIM en Nokia wedijveren allen wie in de toekomst de nieuwe simkaartstandaard mag leveren op het Europese continent. Zowel Apple als het consortium van de overige drie partijen hebben ieder hun eigen versie van de zogeheten nano-sim ontworpen: een simkaart die éénderde kleiner en dunner is dan de huidige micro-simkaart.

Volgens The Financial Times maakt Apple de grootste kans om deze strijd te winnen. Het technologiebedrijf zou de steun van diverse Europese providers hebben. Het trio van Motorola, RIM en Nokia is daar vanzelfsprekend niet blij mee en wel om twee redenen. In de eerste plaats zullen ze opnieuw om de tekentafel moeten gaan zitten om hun toestellen geschikt te maken voor nano-simkaarten. Ten tweede zullen zij in de toekomst licentiekosten aan Apple moeten betalen om hun toestellen te mogen uitrusten met de nano-sims.

De ETSI zal volgende week een stemming organiseren over de nieuwe simkaartstandaard in Europa. Apple probeert deze stemming te beïnvloeden door aparte dochterbedrijven op te richten in Europa om zo haar stemgewicht te vergroten. Momenteel heeft het Finse Nokia met 92 stemmen het grootste stemgewicht.

Wanneer de nieuwe simkaarten daadwerkelijk de nieuwe standaard zullen worden in Europa is op dit moment nog onbekend.