Het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) heeft vandaag de nieuwe standaard voor simkaarten bekendgemaakt. De nano-sim is 40 procent kleiner dan de huidige micro-sim.

De nano-sim meet 12,3mm breed, 8,8mm hoog en 0,67mm dik en is zo ontworpen dat deze achterwaarts compatibel is met het huidige simkaart formaat.

Verschillende grote fabrikanten hebben bij het ETSI voorstellen gedaan voor de opvolger van de micro-sim wat resulteerde in een felle strijd. Nokia werkte samen met Motorola en RIM aan een ontwerp dat dicht bij die van de huidige micro-sim lag terwijl Apple graag een nog kleiner formaat zag.

Nadat de partijen geen overeenstemming konden bereiken, hebben RIM en Motorola een compromis voorgesteld waarbij details van het voorstel van zowel Nokia als Apple zijn meegenomen. De ETSI heeft uiteindelijk met een kleine meerderheid gekozen voor de standaard die RIM en Motorola hebben voorgesteld. Het aangepaste ontwerp lijkt vooral op het voorstel van Apple.

RIM en Nokia spreken al van schande, zij zeggen dat het door hun voorgestelde ontwerp superieur was aan dat van Apple. Volgens RIM en Nokia zou Apple de stemming beïnvloed hebben.