De Europese Commissie gaat onderzoek verrichten naar de handelswijzen van Motorola Mobility. De Commissie heeft klachten ontvangen dat het Amerikaanse technologiebedrijf de zogeheten FRAND-voorwaarden schendt en zo concurrentievervalsing in de hand werkt. Wanneer de Europese Commissie het onderzoek heeft afgerond is niet bekend.

Dat laat de Europese Commissie in een persverklaring weten. Zowel Apple als Microsoft hebben onlangs een klacht ingediend over Motorola bij het Europese orgaan.

Motorola beschikt over een portfolio aan ‘standaard essentiële patenten’: patenten op technologieën die door de gehele IT-industrie gebruikt worden om hun producten te vervaardigen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de standaard voor WLAN of videocodec H.264. Over het gebruik van deze patenten zijn internationaal afspraken gemaakt om deze onder eerlijke en redelijke voorwaarden ter beschikking te stellen voor alle fabrikanten. Deze afspraken zijn samengevoegd in de zogeheten FRAND-voorwaarden.

Apple en Microsoft zeggen dat Motorola deze afspraken niet nakomt. Sterker nog, Motorola beschuldigt deze bedrijven zelfs van patentinbreuk en probeert via rechtszaken de verkoop van diverse producten te verhinderen. De Europese Commissie gaat onderzoeken of Motorola zich aan de FRAND-voorwaarden houdt en het bedrijf haar machtspositie niet misbruikt om de concurrentie te smoren.

De Europese Commissie voert momenteel een vergelijkbaar onderzoek uit naar Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou patenten die onder de FRAND-afspraken vallen niet tegen eerlijke en redelijke voorwaarden aanbieden aan haar concurrenten. Wanneer de Commissie dit onderzoek zal afronden is niet bekend.

Als Motorola en Samsung schuldig worden bevonden aan concurrentievervalsing kunnen deze bedrijven een forse boete tegemoet zien. Volgens Europese wetgeving kan het boetebedrag oplopen tot 10 procent van de totale jaaropbrengst.