HP ontslaat 27.000 werknemers

Het vermoeden dat Hewlett-Packard (HP) een aanzienlijk deel van haar personeelsbestand de zak wil geven bestond al langer, maar nu heeft ’s werelds grootste computerfabrikant het nieuws officieel bevestigd. Maar liefst 27.000 man krijgen de komende jaren te horen dat ze opnieuw kunnen gaan solliciteren.

HP ontslaat 27.000 werknemersDeze ontslagronde moet HP jaarlijks een besparing tussen de 3 en 3,5 miljard dollar opleveren. Dit bedrag wil de computerfabrikant gebruiken om investeringen in innovatie mogelijk te maken. De 27.000 ontslagen vormen een essentieel onderdeel om deze financiering mogelijk te maken.

HP zet haar medewerkers niet van vandaag op morgen op straat: het bedrijf wil de ontslagronde tussen nu en eind 2014 laten plaatsvinden. Om de impact zo veel mogelijk te minimaliseren zal HP een vervroegd pensioneringsprogramma aanbieden voor de oudste werknemers. Het aantal ontslagen per land zal verschillen, afhankelijk van de juridische eisen en de eisen van de vakbonden.

"Dit initiatief bouwt voort op onze eerdere reorganisatieplannen en zal ons bedrijfsproces verbeteren", aldus CEO Meg Whitman. Volgens Whitman is het massaontslag een noodzakelijk kwaad om de vitaliteit van het bedrijf te optimaliseren.

In februari presenteerde HP haar laatste kwartaalcijfers. Whitman moest vaststellen dat de verkoop van pc’s aan consumenten met 25 procent was teruggelopen op jaarbasis. Het gevolg was dat de nettowinst met bijna 44 procent was afgenomen. Ook de omzet daalde met 7 procent. Sindsdien probeert de topvrouw er alles aan te doen om het bedrijf er weer bovenop te helpen.

Bron:HP