HP heeft drie jaar geleden onder leiding van CEO Meg Whitman een nieuwe koers ingezet, in de jaren daarvoor is de koers meerdere malen gewijzigd en hebben verschillende CEO’s leiding gegeven aan HP. De nieuwe koers betekent onder meer dat HP minder afhankelijk wordt van de verkoop van computers en het terugbrengen van het aantal werknemers. In totaal zijn er al 34.000 banen geschrapt en daar komen er nu nog eens 16.000 bij.

HP had drie jaar geleden wereldwijd ongeveer 300.000 mensen in dienst, dat aantal was te groot, zeker met een krimpende pc-markt. Daarom besloot HP 34.000 banen te gaan schrappen. De onderneming moest verder eenvoudiger en efficiënter worden en innovatie zou worden bevordert. Volgens Whitman, de CEO van HP, ligt het bedrijf nog steeds op koers om het bedrijf te hervormen. Toch heeft het bedrijf besloten om nog eens 16.000 arbeidsplaatsen te gaan schrappen om de positie van het bedrijf te verbeteren, dit terwijl ze eerder had aangegeven dat er geen ontslagen meer zouden vallen. In totaal schrapt het bedrijf dus 50.000 arbeidsplaatsen in drie jaar tijd.

De oorzaak moet mogelijk worden gezocht in de financiële resultaten. HP zag de omzet het afgelopen kwartaal dalen met 1 procent ten opzichte van een jaar eerder en kwam uit op 27,3 miljard dollar. De winst over het kwartaal bedroeg 1,27 miljard dollar tegen 1,4 miljard dollar vorig jaar. Mogelijk is de daling wat harder ingezet dan vooraf verwacht en wordt daarom opnieuw het mes in de kosten gezet.

Op de pc-markt haalt HP wisselende resultaten, in het zakelijke segment wist het bedrijf 12 procent meer omzet te halen uit de verkoop van computers, maar de omzet van de verkoop van consumenten pc’s daalde met 2 procent. De grootste verliezen zitten echter in de Enterprise-, Enterprise-Services- en Print-divisies met respectievelijk 2, 7 en 4 procent verlies.

Wat het schrappen van nog eens 16.000 werkplekken betekent voor HP in Nederland is onduidelijk. HP heeft nog niet aangegeven in welke hoek de meeste ontslagen gaan vallen.

HP Nederland heeft aan Webwereld laten weten dat er niet alleen banen worden geschrapt. HP investeert ook nog steeds in innovatie en op het gebied van beveiliging en bigData neemt het bedrijf nog steeds personeel aan.