2min

De advocaten van Hewlett Packard (HP) en Oracle bereiden zich voor op de aankomende rechtszaak. Beide partijen probeerden de zaak af te doen door middel van een schikking, maar de onderhandelingen zijn defintief mislukt. Het is nu aan de rechter om een uitspraak te doen in de Itanium-kwestie.

Het afgelopen jaar besloot Oracle dat het de ontwikkeling stopzet van software die de microprocessor Itanium van HP ondersteunt. HP was ontevreden vanwege deze gang van zaken, omdat beide partijen hadden afgesproken dat de ondersteuning van Itanium-processoren voortgezet zou worden. Volgens het Amerikaanse elektronicabedrijf probeert Oracle op deze manier het bedrijf kapot te maken en haar eigen producten te promoten. Het softwarebedrijf zegt de ondersteuning van Itanium-processoren te staken, omdat chipfabrikant Intel suggereerde dat deze processoren hun einde naderden. De chipfabrikant zou zich daarom gaan richten op x86-microprocessoren.

Om een langlopend en duur juridisch geschil te voorkomen probeerden HP en Oracle onlangs om tot een schikking te komen. Ondanks diverse verwoede pogingen mislukten deze onderhandelingen. Nu maken beide partijen zich klaar voor de rechtszaak.

HP eist een bedrag van 4 miljard dollar aan schadevergoeding van Oracle. Volgens het softwarebedrijf kan HP niet hard maken dat het recht heeft op een dergelijk bedrag. Daarom stapte Oracle op haar beurt naar de rechter en klaagde HP aan wegens het achterhouden van relevante informatie over het contract met Intel.

Het is nu aan de rechter om vast te stellen of er daadwerkelijk een officieel contract tussen HP en Oracle bestaat, en wat de voorwaarden van deze afspraken zijn. Als de rechter het bestaan van het contract vaststelt, moet de jury een oordeel vellen of Oracle contractbreuk pleegt, of niet. Tevens zal het een uitspraak doen over de hoogte van de schadevergoeding waar HP redelijkerwijs recht op heeft.

De rechtszaak tussen HP en Oracle zal deze week van start gaan in Santa Clara (Californië).