1 min

Tags in dit artikel

, ,

Iran gaat strenger toezien op het gebruik van Virtual Private Networks (VPN), welke gebruikt worden door internetgebruikers om staatscensuur te omzeilen. De Iraanse cyberpolitie zal hierop toezien.

"Met de operatie zullen illegale VPN’s aangepakt worden", zegt Kamal Hadianfar, hoofd van de speciale politiecommissie. "Ongeveer 20 tot 30 procent van de Iraanse internetgebruikers gebruikt een VPN, dat is meer dan zeven miljoen inwoners van Iran."

Iran wil zijn bevolking de toegang tot websites als Facebook, Twitter, Gmail, de BBC, CNN, torrentsites, blogs en pornografische websites ontzien. Deze sites gaan volgens het land namelijk in tegen de Islamitische cultuur. “Sommige websites zijn obsceen en andere zijn officieel vijandig tegenover het systeem van de Islamitische republiek. Om te voorkomen dat families in elkaar storten, is er een blokkade op het internet", verklaart Hadianfar.

De regering staat het gebruik van een VPN-verbinding toe voor onder meer vliegtuigmaatschappijen, ministeries, staatsorganisaties en banken, maar ook zij worden onder controle geplaatst.