1 min

América Móvil, de Mexicaanse telecomprovider van miljardair Carlos Slim heeft, zijn belang in KPN uitgebreid naar 24,91 procent. Tot gisteren konden aandeelhouders hun stukken aanmelden voor een bedrag van 8 euro per aandeel.

Ondanks dat KPN bij zijn aandeelhouders aandrong om niet over te gaan tot verkoop, dachten zij daar blijkbaar heel anders over. Uiteindelijk kreeg América Móvil een totaal van 39,66 procent van de aandelen aangeboden. De Mexicaanse telecomaanbieder blijft bewust onder de grens van 30 procent, aangezien het anders een bod uit moet brengen op het totale aandelenpakket van KPN. Naar eigen zeggen bezit het Mexicaanse concern nu 24,91 procent van de aandelen, maar dit kan uitgebreid worden tot de gewenste grootte van 27,7 procent.

América Móvil wil met het belang in KPN een stap zetten in de Europese telecommarkt. NRC Handelsblad schrijft dat er voor KPN ook voordelen kleven aan de komst van de Mexicanen. Zo zal KPN kunnen profiteren van lagere inkoopprijzen van bijvoorbeeld mobiele telefoons, gezien América Móvil een veel grotere speler is. Daarnaast gaf de Mexicaanse provider eerder al aan te hopen op een samenwerking op het vlak van distributie en marketing. Ook wordt verwacht dat er één of twee Mexicaanse commissarissen zullen worden voorgedragen.