De Mexicaanse telecomaanbieder America Movil heeft naar eigen zeggen 20,9 procent van de aandelen van KPN in handen gekregen. Hierdoor is het bedrijf slechts 7 procent verwijderd van het doel van 27,7 procent.

America Movil maakt dit in een verklaring bekend, wat volgens de Nederlandse wet verplicht is zodra het aandelenpakket boven de 10, 15 en 20 procent uitkomt. De Mexicaanse provider van miljardair Carlos Slim heeft de aandelen zowel via normale beurshandel als buiten de beurs om verkregen.

KPN maakte direct bekend haar Belgische dochteronderneming BASE in de verkoop te doen. De verkoop van BASE, dat ongeveer een vijfde van de Belgische markt bezit, zou ongeveer 1,8 miljard euro op moeten leveren. Eerder maakte KPN bekend dat de verkoop van de Duitse dochter E-Plus geen doorgang vond, een deal met het Spaanse Telefonica liep op de klippen.

De verkoop van de dochterbedrijven was een laatste poging van KPN om aandeelhouders te overtuigen om aandelen van KPN niet voor 8 euro per stuk van de hand te doen. De Nederlandse telecomaanbieder maakte deze ochtend opnieuw kenbaar dat het bod van de Mexicanen te laag is en zal later op de dag met een uitgebreide verklaring komen.