Jean-Louis Gassée, een grote bekende in Silicon Valley en tevens oud-Apple manager, vindt dat Nokia’s CEO en het bestuur van het Finse Nokia ontslagen moeten worden. Gassée is al vaker kritisch geweest op Nokia en diens CEO Stephen Elop.

Gassée vindt dat Elop verschillende strategische blunders is ondergaan, maar ook zijn voorganger, Olli-Pekka Kalasvuo blijft niet ongeschonden. Kalasvuo zou niet op tijd hebben voorzien wat voor een gevaar Apple’s iOS en Google’s Android zouden vormen voor Nokia’s destijds grote marktaandeel.

Destijds zou Gassée aan de leiding van Nokia hebben verteld dat ze direct moesten overstappen op Android. Nokia zou dit in het geheim moeten doen en de geruchtenmolen lekker zijn gang moeten laten gaan. De Finnen moesten hun flair wat betreft ontwerp gebruiken om mooie telefoons te maken en de Ovi Store integreren in Android. In de ogen van Gassée zou Nokia wederom als winnaar uit de strijd komen met deze tactiek.

Stephen Elop krijgt er van langs vanwege de Windows Phone 8-aankondiging. Het nieuwe besturingssysteem zal geen ondersteuning bieden voor de huidige Windows Phone-toestellen en de gehele Lumia-reeks wordt volgens Gassée totaal waardeloos door deze beslissing. Elop had tegen deze beslissing van Microsoft in moeten gaan. Volgens Gassée heeft Elop geen enkele ervaring als het gaat om wat een smartphone-fabrikant kan doen om klanten tevreden te stellen en ook zijn ervaring in integraal ketenbeheer schiet ernstig tekort.