Nokia heeft het tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering moeten ontgelden. Investeerders hebben duidelijk gemaakt dat ze niet zitten te wachten op de wisselvallige resultaten die Nokia de laatste jaren moest noteren.

De investeerders hebben zich uitgesproken tegen de financiële resultaten van het Finse bedrijf. Zij hebben er genoeg van dat Nokia niet voldoende kan opboksen tegen nieuwe grootmachten als Apple en Samsung, die sinds enkele jaren de dienst uitmaken op de smartphonemarkt.

Er zijn volgens de investeerders mogelijkheden te over om de draad weer op te pakken, maar de leiding van het bedrijf staat volgens hen nergens meer voor open. Vooral Nokia’s CEO Stephen Elop moet het ontgelden. Een van de investeerders zegt: "Je bent een goede kerel en het bestuur doet zijn best, maar het resultaat is niet voldoende. Ben je je er van bewust dat het resultaat het enige is wat er toe doet? De weg naar de hel is geplaveid met goede intenties. Kies alsjeblieft een ander pad."

Nokia koos twee jaren terug voor Windows Phone als primair besturingssysteem en dat besluit moet heroverwogen worden. Destijds werd een periode van twee jaar ingelast om de Lumia-reeks op te zetten. Die tijd is nu dus voorbij. Hoewel de resultaten in het afgelopen kwartaal bemoedigend waren, had men duidelijk op meer gerekend.

Stephen Elop heeft Nokia’s toewijding aan Windows Phone echter nogmaals benadrukt. Volgens de CEO heeft Nokia geen reserveplan. Volgens analisten kan Nokia zich het beste richten op het aanbieden van goedkope smartphones. De Finnen lanceren deze maand de Lumia 520, met een prijs van ongeveer 170 euro de goedkoopste Windows Phone van het moment.