De opkomst van de tablet heeft ervoor gezorgd dat er weer meer computer gerelateerde hardware wordt verkocht. Echter worden er door de komst van tablet minder desktops en laptops verkocht, een van de bedrijven die hieronder te lijden heeft is Intel. Iets dat ook blijkt uit de financiële resultaten van het afgelopen kwartaal.

Medelijden hoeft men nog niet te hebben met Intel, de omzet steeg nog steeds 3,6 procent in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar naar 13,5 miljard dollar. De nettowinst nam weliswaar iets af maar was nog steeds 2,8 miljard dollar.

De analisten en Intel zelf hadden echter net iets meer verwacht en voorspeld. Het bedrijf heeft last van de economische crisis en het langzame herstel. Ook blijft de doorbraak van Intel op de mobiele markt nog steeds uit. De ARM-processoren domineren de markts van de smartphones en de tablets waardoor Intel hier niets aan verdient. Iets wat duidelijk een doorn in het oog is van het bedrijf.

Ook de nieuwe ultrabooks hebben het tij nog niet kunnen keren voor Intel en de pc-markt uit het slop kunnen trekken. Ultrabooks zijn de nieuwe zeer dunne laptops, met lange accuduur en zeer degelijke prestaties. Aan deze laptops hangt op dit moment echter nog een vrij hoog prijskaartje waardoor de verkopen nog niet op het niveau zijn waar Intel op had gehoopt. Het is de bedoeling dat de ultrabooks de komende maanden flink in prijs gaan dalen.

Intel ziet 2012 echter zeer positief in en verwacht uiteindelijk 3 tot 5 procent meer omzet te genereren in heel 2012 in verhouding tot 2011. Intel hoopt verder dit najaar eindelijk zijn doorbraak te gaan maken met Intel-chips in smartphones en tablets. Waarschijnlijk zal Intel flink gaan inzetten op de Windows 8-tablets die eind oktober worden als Windows 8 beschikaar komt.