2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft de cijfers voor het vierde kwartaal gepresenteerd. Het bedrijf boekte een nettowinst van 2,5 miljard dollar op een omzet van 13,5 miljard dollar. Dat is maar liefst 27 procent minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over het hele jaar gezien boekt Intel een winstdaling van 15 procent maar ondanks deze lichte daling is de beurs positief verrast en sloot het aandeel Intel 2,58 procent hoger.

Naast de cijfers gaf financieel directeur, Stacy Smith, ook een verklaring af. Hij gaf aan dat de resultaten in lijn zijn met de verwachtingen van Intel maar dat het de verwachtingen van analisten op Wallstreet overtrof.

De resultaten over heel 2012 werden ook bekendgemaakt hier verliest Intel percentueel een stuk minder. Hoewel de totale omzet niet heel ver uit elkaar lag, 54 miljard dollar in 2011 en 53,3 miljard dollar in 2012, was er wel degelijk een groot verschil in de nettowinst. Deze ging van 12,9 naar 11 miljard dollar wat neer komt op een daling van 15 procent.

Intel heeft duidelijk last van de huidige economie en de terugloop in pc-verkopen. De pc-verkopen hebben sterk te lijden onder de economische crisis maar ook door de opkomst van de smartphones en tablets. Dit is duidelijk terug te zien in de PC-client divisie van Intel. Hier zag het bedrijf in vergelijking met het jaar ervoor een omzetdaling van 6 procent naar 8,5 miljard dollar.

Intel roept al jaren dat het gaat aanhaken op de mobiele markt met chips voor smartphones en tablets. Tot op heden is dit nog niet gebeurd maar voor dit jaar staan er veel nieuwe mobiele Intel-chips op het programma, wellicht dat Intel in 2013 eindelijk een graantje kan gaan meepikken op de mobiele markt.