Intel heeft bekendgemaakt dat het nog steeds last heeft van de slechte pc-markt, maar het is wel positiever over de high-end chips die het produceert, deze verkopen namelijk wel beter. Ook de divisie die chips maakt voor datacenters en Internet of Things laten positieve cijfers zien. Hierdoor blijft de invloed van de slechte pc-markt beperkt op het eindresultaat van Intel.
Als we puur kijken naar de verkoop van processoren voor pc’s dan heeft Intel het afgelopen jaar te kampen met een omzetdaling van 8 procent. In totaal verkocht het voor 32,2 miljard dollar aan desktop- en laptop-processoren, omgerekend 29,5 miljard euro. In het vierde kwartaal presteerde Intel 3 procent slechter dan in hetzelfde kwartaal in 2014.
Volgens Intel had het verlies nog veel groter kunnen zijn, maar wordt dit deels gecompenseerd door de keuze van de consument. Er wordt vaker gekozen voor high-end Core i7-processoren en processoren uit de K-serie die overklokbaar zijn. Deze chips zijn een stukje duurder en zorgen dus voor een hogere omzet. De gemiddelde verkoopprijs per processor ligt hierdoor 17 procent hoger dan in 2014.
Intel heeft verder hoge verwachtingen van zijn nieuwe Skylake-generatie en hoopt in 2016 op een beter eindresultaat. Dat de pc-markt kampt met een slechte periode is geen nieuws en Intel investeert daarom ook in andere divisies en met succes. De divisie die verantwoordelijk is voor de datacenters wist opnieuw groei te realiseren en de omzet ging met 11 procent omhoog ten opzichte van 2014 en kwam uit op 16 miljard dollar. Ook de divisie voor de Internet-of-Things die eigenlijk nog in de kinderschoenen staat is nu al goed voor een omzet van 2,3 miljard dollar. Deze omzet steeg met 7 procent, maar Intel verwacht de komende jaren hier een veel grotere groei in te zien. Ook de verkoop van geheugen ging Intel goed af met een omzetstijging van 21 procent.
Uiteindelijk zorgt de slechte pc-markt ervoor dat Intel toch iets minder goed presteert dan in 2014. De jaaromzet komt uit op 55,4 miljard dollar en dat is 1 procent minder dan in 2014. De winst daalde met twee procent tot 11,4 miljard dollar. Echt reden tot klagen is er niet bij Intel, want de vooruitzichten zijn nog steeds goed.