Vrijwel alle fabrikanten zijn ineens alert nu een rechter in de Verenigde Staten heeft besloten dat patentafspraken tussen de verschillende fabrikanten niet automatisch bedrijfsgeheimen zijn en zij openbaarmaking van deze documenten eist.

De rechter, Lucy Koh, zit de zaak tussen Samsung en Apple voor in de Verenigde Staten. Zowel Apple als Samsung hebben voorafgaande aan de rechtszaak gevraagd om geheimhouding van bepaalde documenten en cijfers die volgens de bedrijven worden gezien als bedrijfsgeheim.

De rechter was kennelijk niet erg onder de indruk of vond dat de verzoeken van beide partijen te ver gaan. Zo waren er verzoeken om financiële resultaten geheim te houden die gewoon openbaar zijn in te zien bij de Amerikaanse beurswaakhond. Afgelopen vrijdag heeft de rechter dan ook openbaarmaking geëist van alle documenten. Dit geldt zowel voor Apple als voor Samsung.

Ook gevoelige patentafspraken tussen bijvoorbeeld Samsung en Microsoft vallen niet zomaar onder bedrijfsgeheim. Koh stelde enkele deadlines voor het afgelopen weekend waarin de advocaten argumenten konden aandragen om documenten alsnog geheim te houden. Samsung en Apple hebben ongetwijfeld voldaan aan dit verzoek maar zij niet alleen. Andere bedrijven zoals Intel, Motorola Mobility, Philips, IBM, Research in Motion (Blackberry) en InterDigital hebben verzoeken ingediend bij rechter Koh om te proberen documenten geheim te houden omdat hier gevoelige gegevens in staan.

Vanmiddag begint de rechtszaak tussen de twee kemphanen. Om te beginnen moet er een jury worden samengesteld van 10 personen uit een groep van 70. Een van de eisen die op tafel ligt is een schadevergoeding van 2,5 miljard dollar die Apple eist van Samsung.