2min

De grote rechtszaak tussen Apple en Samsung is voor dit moment ten einde. Gisteren hebben beide partijen hun slotpleidooi gegeven. Dat was de laatste kans voor beide partijen om de jury van hun gelijk te overtuigen. Vanaf vandaag gaan de juryleden zich opmaken om zich door de stapels met bewijsmateriaal te worstelen dat werd aangeleverd door beide bedrijven.

Apple beschuldigde Samsung ervan dat het de iPhone en iPad simpelweg heeft nagemaakt en eist daarvoor een schadevergoeding van maar liefst 2,5 miljard dollar. Samsung eist op zijn beurt een schadevergoeding van 422 miljoen dollar van Apple voor het schenden van Samsung patenten.

De twee bedrijven hebben inmiddels een hele waslijst opgebouwd wat betreft het elkaar voor de rechter slepen, waarbij de een de ander beschuldigd van het schenden van patenten of kopiëren van producten.

De slotpleidooien van beide partijen gingen er heftig aan toe maar wie aan het langste eind gaat trekken bij de uitspraak is moeilijk te voorspellen. Beide partijen hebben hun betere en hun slechtere dagen gehad in de rechtszaal. De rechter in deze zaak heeft meerdere malen verzocht en benadrukt dat de CEO’s van Apple en Samsung moeten proberen tot een schikking te komen. Dit is tot op heden nog niet gelukt, het is onduidelijk of beide partijen nog in gesprek zijn.

Het wachten op de uitspraak is nu begonnen, waarbij de jury-leden de lastige taak hebben om zich door al het bewijsmateriaal heen te worstelen. De rechter heeft wel zeer strenge eisen gesteld tijdens de rechtszaak om dit tot een minimum te beperken maar het blijft een zware taak voor de jury.

De uitspraak in deze zaak zal waarschijnlijk weinig gevolgen gaan hebben. Wie er ook als winnaar uit de bus komt, de verliezer zal hoe dan ook in hoger beroep gaan waardoor een eventueel verkoopverbod niet van kracht zal worden.