Het Agentschap Telecom gaat eind oktober een multibandfrequentieveiling houden, omdat de huidige vergunning bijna aflopen. Er zullen vijf partijen deelnemen aan de veiling.

Op 26 februari 2013 lopen de huidige multibandvergunningen af. Bij de nieuwe frequentieveiling zullen vijf partijen deelnemen. Het gaat om veilingen voor de banden 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz. Het vrijkomen van de 800 MHz.-band is uitzonderlijk, door het wegvallen van analoge TV komt deze ‘oude’ band nu beschikbaar.

Een vergunning blijft zeventien jaar geldig. Overigens zijn vergunninghouders vrij om te bepalen wat voor diensten zij aanbieden en hoe zij deze aan de man brengen. Welke partijen mee zullen doen aan de veiling wordt niet bekend gemaakt. Aan een kleinere veiling in 2010 deden eveneens vijf partijen mee. Destijds ging het om T-Mobile, Vodafone, KPN, Ziggo en Tele2. Het is aannemelijk dat het opnieuw om deze partijen zal gaan.

De multiband-frequentieveilingen worden gehouden om marktwerking en innovatie te stimuleren, om dit nog extra te benadrukken zijn de toetredingsbarrières voor nieuwkomers op de markt verlaagd en wordt er frequentieruimte speciaal voor nieuwkomers gereserveerd.