De frequenties voor mobiel bellen en internetten worden in Nederland opnieuw geveild en deze veiling is vandaag van start gegaan. Naar verluidt zijn er vijf partijen die deelnemen aan de veiling om een vergunning voor de komende 17 jaar binnen te slepen. De Tweede Kamer hoopt dat de veiling tot gevolg heeft dat er meer concurrentie komt op de Nederlandse telecommarkt. De vraag is echter of dat ook gebeurd.

De veiling wordt geleid door de overheidsinstelling Agentschap Telecom. Officieel is het onbekend wie er aan de veiling meedoen maar een paar dingen staan vast. KPN, Vodafone en T-Mobile doen sowieso mee aan de veiling anders kunnen zij hun miljoenen klanten niet meer bedienen, zij moeten dus wel. De andere twee partijen zijn waarschijnlijk dezelfde twee partijen als die enkele jaren geleden meededen, namelijk Tele2 en een combinatie van Ziggo en UPC die samen in een joint-venture zitten.

In totaal worden er 40 vergunningen geveild in de volgende categorieën: 800 Mhz, 900 Mhz, 1800 Mhz, 2100 Mhz en 2600 Mhz. In theorie kunnen alle bestaande frequenties van eigenaar wisselen maar of dat ook gaat gebeuren blijft de vraag. Onder de vergunningen zitten ook frequenties die LTE ondersteunen maar omdat 4G in Nederland pas op zo’ n een kleine schaal is uitgerold is het nog maar de vraag of hier actief op geboden zal worden. Het aanschaffen van deze frequenties betekent namelijk dat er ook miljarden moeten worden geïnvesteerd in het bouwen van een landelijk dekkend 4G-netwerk, niet elke operator zal daar warm voor lopen.

De veiling wordt via internet gehouden en elk blok zal over een periode van twee dagen worden geveild. De verwachting is dat als het allemaal voorspoedig verloopt de veiling over twee weken zal zijn afgerond. In Frankrijk leverde de veiling een nieuwe prijsvechter op op de telecommarkt, iets waar onze overheid ook stiekem op hoopt. De vraag is echter of Tele2 of de combinatie Ziggo/UPC daartoe bereidt is.

Op dit moment biedt Tele2 al gewoon mobiele abonnementen aan maar deze klanten maken gebruik van het netwerk van T-Mobile. Ziggo en UPC bieden momenteel alleen mobiel internet aan en Ziggo dat dit via het netwerk van Vodafone en UPC via het netwerk van KPN. Alle vijf genoemde partijen hebben daarnaast ook proefopstellingen voor 4G verspreidt over ons land.