Een Nederlandse rechtszaak tegen Samsung is voor Apple op niks uitgelopen. De rechter heeft besloten dat Samsung geen inbreuk maakt op het patent wat Apple in de rechtszaak gebruikte.

Apple klaagde Samsung aan omdat het vermoedde dat Samsung een Europees patent van het bedrijf zou schenden. Dit zou het Koreaanse bedrijf doen met tablets en smartphones die Android-versie 2.3 of hoger draaien. Omdat Samsung in het gelijk wordt gesteld zijn er verder geen consequenties voor de producten die het bedrijf aanbiedt.

Het patent beschrijft een methode om verkeerde aanrakingen op een touchscreen te negeren. Zo kan het systeem bijvoorbeeld bepalen of een dubbele aanraking eventueel tegenstrijdig is. Het patent werd in 2009 aangevraagd en in 2011 aan Apple toegewezen. Hetzelfde patent werd ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ingezet tegen Samsung, maar ook wezen de rechters de aantijgingen van de hand.

De rechtbank van Den Haag wijst ook op het vonnis van de rechter van de zaak in het Verenigd Koninkrijk, die het patent als ‘niet inventief’ bestempelde. Apple ging na de uitspraak in die zaak in hoger beroep. De Haagse rechtbank heeft eerder al besloten dat de verliezer van de rechtszaak tweederde van de proceskosten moet ophoesten, ironisch genoeg kwam het verzoek hiertoe van Apple. Apple moet om die reden 216.000 euro aan de rechtbank betalen.

Update:
Samsung heeft een officiële reactie op de uitspraak van de Haagse rechtbank de deur uit gedaan.

"Wij zijn verheugd over de uitspraak van vandaag, die onze positie bekrachtigt dat onze producten geen inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten van Apple.

Decennialang hebben wij fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologische- en designinnovaties in de mobiele telefoniesector, wat voortdurend terug te zien is in onze producten. Wij blijven doorgaan met het ontwikkelen en introduceren van producten die het leven van Nederlandse consumenten eenvoudiger maken."