2min

Hewlett Packard (HP) bekijkt momenteel of het nodig is om een aantal onderdelen van het bedrijf te verkopen, wanneer deze slecht presteren. Dit liet het bedrijf weten met het verplichte jaarlijkse 10-K-rapport dat ingediend werd bij de US Securities en Exchange Commission.

In een 10-K-rapport staan de prestaties en toekomstplannen van een bedrijf, gegevens welke essentieel zijn voor wanneer je een serieuze investeerder bent. Opvallend genoeg blijkt uit het rapport dat HP van het beleid dat een jaar eerder bij het toenmalige 10-K werd ingezet, afstapt. Meg Whitman, CEO van HP, probeert het bedrijf weer op de rails te krijgen nu het bedrijf maar liefst vijf kwartalen op rij rode cijfers moest noteren.

Het bedrijf wordt geplaagd door strategische misstappen, het komen en gaan van bestuurders en mislukte overnames. Recentelijk moest het Amerikaanse bedrijf nog een bedrag van 8,8 miljard dollar afschrijven, na de geflopte overname van Autonomy Corp. Dit bedrijf werd voor 10 miljard aangekocht, maar bleek achteraf maar 1 miljard waard te zijn geweest, zo meldde HP. Whitman liet eerder ook al weten dat HP bij het laatste fiscale kwartaal in 2014 3,5 miljard dollar wil bezuinigen middels het ontslag van 29.000 werknemers.

Michael Thacker, woordvoerder van HP, weigerde te reageren op het 10-K-rapport. In het rapport staat dat HP zal overwegen om "onderdelen af te staan voor een prijs of onder voorwaarden die lager uitvallen dan waar we op geanticipeerd hadden". Daarbij meldt het bedrijf ook: "de impact van de verkochte onderdelen op onze omzetgroei kan groter zijn dan voorspeld".

Inmiddels is de US Justice Department een onderzoek begonnen naar de overname van Autonomy Corp door HP. Dit gegeven stond tevens vermeld in het 10-K rapport. HP beschuldigt het management van Autonomy Corp dat het een te optimistisch beeld van het bedrijf heeft geschetst, toen het in 2011 werd overgenomen door HP.

Aandeelhouders reageren in ieder geval positief op het rapport, het aandeel van HP op Wall Street steeg met 4,2 procent naar 14.25 dollar. Over heel 2012 daalde het aandeel echter wel met 45 procent.